Groep 5

Nieuws uit groep 5

Tja, wie had dat kunnen bedenken: 2 x een lockdown-periode in één schooljaar? Maar wat superfijn, dat we niet meer online les hoeven te geven en dat jullie gewoon in de klas met jullie vriendjes en vriendinnetjes kunnen zitten!

En wat hebben we allemaal geleerd, ondanks die moeilijke weken achter de computer! Je mag trots zijn op jezelf, maar ook op je ouders, die vaak op de achtergrond een beetje meehielpen…. Zodra jullie weer terug in de klas waren, hebben we eerst maar eens veel groepsbindende activiteiten gedaan: sport en spel, daar houden jullie zo van: lekker sporten in het parkje en genieten van een tennisclinic op de
echte tennisbaan! Het beweeg-alfabet houden we ook actueel, want na een beweeg-spelletje kunnen we beter concentreren!

Het lezen wordt stap voor stap een beetje moeilijker; we zijn aan het oefenen op het niveau voor eind groep 5 (E5). Daar komen woorden voor als: politieagent, fotoalbum, ruzieachtig, bureau, plateau, magisch, fantastisch, kleurige, reportage, bagage, enzovoorts. ook lezen we over de regel heen, dat betekent, dat de zin op de volgende regel verder gaat. Zo lijkt het bok tekst compacter en is het zeker raadzaam, een vinger of leeslegger erbij te houden!
Lezen is de basis voor alle vormen van leren, dus HEEL belangrijk! Nu de bibliotheken weer opengaan, is het toch heerlijk om weer eens een paar boeken mee te nemen voor thuis. Elke dag 15 tot 30 minuten lezen is niet alleen ontspannend, maar goed voor de woordenschat, de zinsbouw, de kennis over de wereld en noem maar op!

Bij het rekenen zijn we nu al aanbeland bij de getallen tot 10.000: lezen en schrijven en springen op de getallenlijn. Bijvoorbeeld: ga in sprongen van 100 of 1000 vooruit of terug. Optellen en aftrekken doen we met getallen tot 1000 en dan netjes onder elkaar, zoals papa en mama dat ook geleerd hebben.
We gebruiken daar het DHTE-schema voor:

Soms moeten we “lenen bij de buren”,
want die zijn erg aardig 😉

Iedereen heeft nu wel zijn of haar grote tafeldiploma, maar dat moeten we wel bijhouden, want soms zijn we even vergeten, wat 6 x 7 ook weer is…
Dan kunnen we natuurlijk ook volop delen, want keersommen en deelsommen zijn broertje en zusje…
We hebben alle maten geleerd: kilometer, decimeter, centimeter, millimeter. Deze week kwam daar het begrip OMTREK bij. Wat leuk, om in de klas te meten wat de omtrek is van het digibord, een Chromebook, of het aanrechtje:

Bij de taallessen werken we aan woordenschat en taalbeschouwing.
We schrijven regelmatige en onregelmatige werkwoorden, weten wat een zelfstandig naamwoord is en draaien onze hand niet om voor de bijvoeglijke naamwoorden en de voorzetsels! Knappe koppen allemaal, want de taalmethode is best pittig en toch halen de kinderen goede resultaten!

Wereldoriëntatie (BLINK) stond een tijdlang in het teken van UITVINDINGEN; daar waren de kinderen erg enthousiast over! De mooiste ideeën kwamen voorbij, zoals “de koninklijke oorlog stopper”,
de “tijdvlieger” en “de automatische vragen-beantwoorder”!


Nu zitten we met onze neus in “Het Wereldrestaurant” en leren, hoe de Romeinen aten en waar onze kruiden en specerijen vandaan komen. Ondertussen passeren de werelddelen en krijgen we de geschiedenis van de VOC te horen!

En wat een geweldige spreekbeurten had iedereen voorbereid!
Knappe presentaties over bijzondere onderwerpen; om er een paar te noemen:
“Vliegen”, “Stenen en mineralen”, “de Efteling”:

Nog 8 weken groep 5; laten we vooral nog zoveel mogelijk leren voor de volgende stap; die naar groep 6….

(O, o, o, ik mis jullie nu al….)
juf Suus

 

“nieuws” uit groep 5

Na vrijdag de 13e kwam het hele schoolleven op zijn kop te staan, het klassenverband werd doorbroken en iedereen werd noodgedwongen thuis aan het werk gezet. Wat ontzettend jammer! 

Het is heel raar om in een stille school te komen en te weten, dat jullie thuis aan het werk zijn en dat we elkaar voorlopig niet zullen zien.

Maar ja, het is niet anders en voor onze gezondheid is het nu eenmaal beter, de school een poosje dicht te houden. Hopelijk duurt het niet al te lang!

 

Voor deze bijlage wil ik graag nog wat mooie momenten met jullie delen, zoals de boeken spreekbeurt van Izel: 

wat is het belangrijk om lekker veel te lezen en elkaar goede tips door te geven over leuke boeken die je gelezen hebt! 

Blijf vooral ook elke dag minstens een kwartier lekker lezen in een spannend, grappig of interessant boek. 

Ben je enthousiast over een boek? Deel het op ons Google document hoe-het-nu-met-ons-gaat!

 

En wat hadden we een leuk kook-project met het Winter Groentepakket van het MEC!

Wat fijn, dat er meteen weer moeders met jullie de keuken in wilden! Heerlijke en gezonde gerechten werden daar klaargemaakt.

Jullie kunnen in deze tijd thuis eens laten zien, wat je geleerd hebt bij deze kooklessen!

 

Deze kunstwerken hangen toch vast wel op een mooi plekje in huis? Knap gewerkt aan ons zelfportret in de stijl van Rembrandt van Rijn!

Super jammer, dat we niet verder kunnen werken aan het thema van de Kinderkunstweek: Binnenstebuiten, het huis in de kunst.

Het doosjes-huis dat op school staat, maken we gewoon af na de Corona-tijd!

 

En weet je nog?

Ons project van Blink?

IK HOU VAN HOLLAND?

Op deze foto gingen we het afsluiten met een leuke quiz en er kwamen mensen van de Bathse Toren bij om dit mee te maken!

Hier zingen we uit volle borst ons volkslied “Het Wilhelmus”. 

De oude mensen mochten natuurlijk blijven zitten…

 

Ondertussen zijn we ook al met de ECHTE spreekbeurten begonnen. 

Xuan ging ons als eerste vertellen over China: 

hoe het is voor kinderen in China als ze naar school gaan (vooral HEEL strenge juffen zijn daar) 

en iedere dag het Chinese volkslied zingen. 

Dat volkslied is heel mooi!

Xuan heeft ook nog van alles verteld over de 

Chinese muur. Knap gedaan, Xuan!!!

 

Beste ouders, lieve kinderen, 

 

  • zorg goed voor elkaar in deze rare tijd, 
  • maak er wat van en
  • blijf zingen, lachen en spelen!!

 

Vandaag kwam burgemeester Jose van Egmond een gastles geven in groep 5 en 8 ivm #week van respect. Helaas was de wijkagent verhinderd, maar gelukkig was er goede vervanging en konden de lessen voor groep 6 en 7 toch doorgaan!

Ook liep de burgemeester nog even bij groep 4 binnen. Ze mochten vragen stellen. In het nagespeeld wisten ze alles nog heel goed te verwoorden: Ze draagt altijd een ketting.Dat hoort bij het uniform. Ze vindt de politie en het leger goed. Ze praat over problemen met de gemeenteraad. Ze gaat soms op bezoek als iemand 100-wordt. Ze leest wel eens voor in klassen. Ze vergadert heel veel.

Bedankt namens de kinderen. Het was heel fijn en leerzaam.

 

 

Suus Lichtendahl slichtendahl@prisma-scholen.nl ● Groepsleerkracht groep 5 op maandag en woensdag t/m vrijdag.
Carla den Ouden cdenouden@prisma-scholen.nl ● Groepsleerkracht groep 5 op dinsdag.